Fågelföreningen Tärnan
För skådare i Nyköping & Oxelösund

Fågelföreningen Tärnan

Fågelföreningen Tärnan

Sidan uppdaterad 2018-04-20

Marsäng

Beskrivning

Marsäng är en välbesökt strandängslokal, och tillhör en av de förnämsta fågellokalerna i Nyköpings kommun. Lokalen är belägen ca 1 mil SSV Nyköpings tätort. Marsängsområdet är en varierad lokal med betade och obetade strandängar, några vassvikar och grunda havsvikar. I ytterkanten finns det brukad åkermark. Inom området finns det också några små skogsöar, och en del bergshöjder. Området ligger så nära havsvatten så att vid högvatten översvämmas delar av området.

Översiktsbild
Översikt över området. Foto © Henrik Andersson

Lokalen är mest känd för sitt fina höststräck av rovfågel, dagflyttande tättingar och duvor.

Marsängsberget
Marsängsberget. Foto © Henrik Andersson

Området är tämligen lättillgängligt, om man är van att vandra, då parkeringsmöjligheterna är starkt begränsade. Flera vägar som går fram till området är ej öppna för allmänheten, utan man får parkera på lämpliga platser innan dessa vägar.

Flera bra utsiktspunkter beroende på väder och vind samt när på dagen man besöker lokalen finns inom begränsad yta. Den i särklass bästa utposten är det sk Marsängsberget.

Vinter (dec-feb)

Som sig bör på våra breddgrader är Marsäng en tämligen fågelfattig lokal under vintern. Under barmarksvintrar och då det är isfritt i vikarna kan det finnas en del roligare arter. I vattnet kan man då hitta salskrakar, bergänder, brunänder mm. På ängarna och i vassområdena ses siskor och vinterhämpling, och skäggmes hörs i vassarna. Oavsett hur vintern ser ut så brukar det de flesta vintrar finnas någon varfågel. Av rovfåglarna ser man ormvråk, fjällvråk och havsörn regelbundet, men kanske inte dagligen. Är våren tidig så kan det dyka upp sånglärka, duvor och gäss redan i februari.


Fjällvråk
Fjällvråk. Foto © Thomas Larsson
Vår (mars-maj)

Under våren sträcker det förbi allehanda fåglar. Under den första delen kommer givetvis de första ormvråkarna, samt duvor och gäss. Många av dessa arter stannar upp och rastar ett tag på ängarna om dessa är något så när snöfria. När sedan de första vårflyttarna har kommit så kommer nästa våg av arter, och då kan man vissa dagar se betydande mängder av ängspiplärkor och sädesärlor. Under våren byter arterna plats som rastare allteftersom deras sträcktid är. Nu kommer också de häckande arterna som finns inom området. I vassvikarna häckar skäggdopping, sothöna med flera arter. På ängarna finns det ängspiplärka, sånglärka, gulärla, rödbena och enkelbeckasin. Till vassarna kommer de arter som hör till detta område, typ rörsångare, sävsparv mm. I de små skogspartierna finns de skogslevande arterna, såsom mesar, sångare och spettar.


Blåhake
Blåhake. Foto © Thomas Larsson
Sommar (juni-juli)

Under sommaren dominerar de häckande arterna. Det som händer nu är att gässen som betar i området ökar i antal; framförallt grågås och vitkindad gås. 

(aug-nov)

Områdets höjdpunkt infaller under sensommaren och hösten. Redan i augusti kan man få se imponerande sträck av diverse arter. Trädpiplärka, gulärla och bivråk är några av de arter som man kan räkna in under sträckdagar. Nu rastar även nattsträckande tättingar i området. Bra dagar kan det finns stora mängder av rörsångare, sävsångare och andra sångararter som rastar i och omkring vassarna.

I september ökar antalet arter som sträcker förbi och även rastar på ängarna. I slutet av månaden kan det vara enorma sträck av rovfåglar, svalor, finkar, duvor och grönsiskor. I oktober fortsätter sträcket, för att i slutet av månaden mattas av. I oktober har även sidensvansar, domherrar och gråsiskor sin stora sträcktid. I november är det de sista individerna av flertalet av de senare sträckande arterna som man kan se. De är alltid spännande att göra ett novemberbesök på.


Ormvråk
Ormvråk. Foto © Thomas Larsson
Riktigt udda arter som setts i området

Givetvis så hittas/ses det en hel del rariteter i ett område med de kvaliteter som Marsäng har, här kommer några av dessa: Natthäger, ägretthäger, ormörn, större skrikörn, stäpphök, tuvsnäppa, citronärla, svarthakad buskskvätta och svartpannad törnskata.


Svarthakad buskskvätta
Svarthakad buskskvätta hona, Marsäng 2006. Foto © Thomas Larsson
Vägbeskrivning

Från Nyköping åker man motorvägen mot Oxelösund. Vid första avfarten (där motorvägen börjar), svänger man höger mot Nävekvarn. Åk denna väg knappt 4 km och sväng sedan vid vägmärket Oxelösund. Åk sedan ca 1.5 km till gul skylt mot Fredön åt höger. Efter ca 1.5 km på denna väg passerar man under en kraftledning, och strax därefter går det in en väg mot höger med förbudsskylt (Mosstorpsvägen). Parkera vid lämplig plats och vandra sedan denna väg tills den slutar; du är då framme vid ängarna. Ta dej sedan ut mot de olika bergskullarna som finns insprängda innanför kohagen och skåda från dessa.


Lokalbeskrivning:
Jan Gustafsson


Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2024. All rights reserved


Webbsystem © Tormod Kelen